Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia grecka słynie z tego, że prawie do wszystkiego dodaje się tam oliwy z oliwek. Oczywiście jest to grupa przesada w rzeczywistości jest o wiele bogatsza. Fundamentalne składniki kuchni greckiej to duża ilość warzyw, owoców morza, ryb i jagnięcina.
Musaka - grecka zapiekanka z bakłażanów, mięsa i warzyw. Kultura kulinarna Na sam początek może trochę o kulturze jedzenia w Grecji. Grecy zwykle na najważniejszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie, jedzą niewiele. Ograniczają się to do kawy i sucharów. Po takim dość skąpym posiłku obiad jest o wiele bardziej obfity. Dlatego nie dziwmy się, że między godzina 13, a 15 życie w greckich miastach zamiera. Grecy zwykle spożywają obiad z liczną rodziną i znajomymi. Jeżeli jest to restauracja zamawiają więcej niż mogliby zjeść. Kelnerzy podają dania wszystkie na raz. Ponieważ stwarza to ogromne problemy przy rozliczania się z rachunku, wszyscy uczestnicy biesiady dzielą się po równo kwotą do zapłaty. Dla przeciętnego Polaka sam sposób jedzenia przez Greków może być odstręczający. Nie obowiązują kompletnie żadne zasady w jedzeniu, a oglądając statystycznych greków przy posiłku może doprowadzić takiego widza, co najmniej do mdłości. Natomiast z niewiadomych powodów chleb w Grecji należy łamać i gryźć małymi kawałkami. Dlatego na to lepiej uważać, bo zwykła pajda chleba z masłem może doprowadzić do sporego konfliktu. Restauracje Jadłospisy w restauracjach pisane są w kilku językach, czasami zdarza się jednak , że są całkowicie nieaktualne. W takiej sytuacji najlepiej podpatrywać sąsiadów, co zamawiają. Unikniemy w ten sposób sytuacji, w której zamówimy coś, a kelner przyniesie nam kompletnie inną rzecz, jakiej się spodziewaliśmy. Ponieważ w Grecji jest bardzo gorąca warto zamówić sobie bardzo popularna mrożona kawę Frappe na marginesie podawanej nie na zwykłej wodzie, ale gazowanej. Wina Sławnym na cały świat winem greckim jest Retsina. Szczerze powiem nie wiem dlaczego? Wino jest po prostu nie dobre. Do trunku dodaje się żywicy sosnowej, więc, kiedy je pijemy czujemy wspaniały bukiet smaków ściółki leśnej, kamieni, piasku i może, jak się mocno skupimy wina. Nie dziwię się, więc, że przy każdym toaście Grecy muszą trochę wyląc ku chwale bogom. Ryby Ponieważ w dużej części posiłków greckich podstawą jest ryba wydawałoby się, że tak sławna w Polsce „ryba po grecku” musi być szczególnie dobra na półwyspie bałkańskim. Niestety, próżno szukać tego smakowitego dania w restauracjach. Ponieważ w Grecji jej po prostu nie ma. „Ryba po grecku” jest typowym polskim daniem. Mięso Największymi przysmakami w Grecji wartymi polecenia są: kleftiko mięso jagnięce wsadzone do glinianego naczynia i pieczone w piecu opalanym drewnem. Przyprawione cynamonem, liśćmi laurowymi i oliwą. Musaka to zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków, mięsa mielonego, pomidorów i przypraw. Choriatiki Słynna grecka sałatka choriatiki, to po prostu sałatka wiejska i choć w polsce święci triumfy na stołach, to jest modyfikowana na różne sposoby i odbiega od rzeczywistości. W prawdziwej choriatiki nie ma ani sałaty, ani ogórków kiszonych czy tym bardziej całkiem nie-greckiej kukurydzy. Podstawą jest ser feta, papryka, pomidory i oliwki. Czasami dodawana jest też cebula, zielony ogórek czy kapary. Obowiązkowo przyprawia się ją oliwą z oliwek i oregano. Desery Na deser baklava, greckie foli - ciasto listkowe z olejkiem różanym, migdałami, spora ilością cukru lub owoce kandyzowane w syropie cukrowym. Smacznego! Grecja - miasta
Grecja - co warto wiedzieć
Kuchnia grecka - komentarze:
Kuchnia grecka - dodaj komentarz:
|